Tuesday, May 31, 2011

mini woodland strawberry pavlova



ingredients / zutaten

4 egg whites / eiweiß
200 g confectioners' sugar / staubzucker
optional: some drops of lemon juice / optional: ein paar tropfern zitronensaft
500 ml whipping cream / schlagobers
250 g woodland strawberries / walderdbeeren
sugar or honey / zucker oder honig

english:

  • preheat the oven to 250 degrees F
  • seperate the eggs und put the egg whites into a bowl
  • beat with an electric mixer (optionally add the lemon juice) until the whites reach the soft peak stage
  • add the confectioners' sugar very sowly while beating
  • continue beating until the consistency is silky and shiny
  • use a piping bag to create circles (4-5 inches) on parchment paper. pipe from the center out and let the last circle be on top of the one before to create a rim.
  • bake in the oven for at least 1 hour, then turn the oven off, open it a bit and leave the meringues inside until they have cooled. the exact baking time depends on whether you want them soft or dry inside, so be flexible... just don't let them take on too much color.
  • beat 500 ml whipped cream
  • puree 250 g woodland-strawberries and add some sugar or honey if you like
  • fill the meringues/baiser bowls withe the whipped cream and put the strawberry puree on top
you will get quite some meringues/baiser, so make them in advance and store them in an airtight container. you can keep them that way for a very, very long time and you always have some ready.


german:
  • den ofen auf 120 grad vorheizen
  • die eier trennen und die eiweiß in eine schüssel geben
  • das eiweiß mit einem elektrischen mixer kräftig schlagen (optional ein paar tropfen zitronensaft hinzufügen) bis sanfte spitzen entstehen
  • nach und nach den zucker hinzufügen
  • weiterschlagen bis die masse sehr steif, glatt und glänzend ist
  • mit einem spritzbeutel kreise auf ein mit backpapier ausgelegtes backblech spritzen. dabei von innen nach aussen vorgehen und den letzten ring über den zuvor gespritzen setzten, damit ein erhöhter rand entsteht
  • mindestens eine stunde backen, dann die ofentür leicht öffen und im rohr abkühlen lassen. die exakte backzeit hängt davon ab ob man es lieber noch etwas weich in der mitte möchte oer nicht, also flexibel bleiben...nur nicht braun werden lassen.
  • 500 ml schlagobers schlagen
  • 250 g walderdbeeren pürieren und nach geschmack mit zucker oder honig süßen
  • die meringues/baiser mit dem schlagobers füllen und die pürierten erdbeeren darauf verteilen
das rezept reicht für eine menge meringues/baiser, es zahlt sich also aus einen teil in einem luftdichten behälter aufzubewaren. sie halten darin sehr, sehr lang und man hat immer welche auf lager.

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