Tuesday, June 21, 2011

strawberry rhubarb jam


ingredients / zutaten:

700 g strawberries / erdbeeren
300 g rhubarb / rhabarber
1 lemon / zitrone (unbehandelt)
1 kilogram jam sugar / gelierzucker 1:1

english:
  •  puree the strawberries and add the juice and the zest of the lemon
  • peel the rhubarb and cut it in (really) small pieces
  • in a sauce pan, mix all the ingredients
  • while stirring constantly bring to boil and cook over medium heat for about 3-4 minutes (or until most of the water has evaporated and it starts to thicken - about 10-15 minutes - if you use regular sugar)
  • fill the hot jam into sterilized jars (about 4)
  • close the jars immediately
  • turn upside down for 10 minutes
  • turn around and let cool 



deutsch:
  • erdbeeren pürieren und den saft und die schale der zitrone hinzufügen
  • den rhabarber in (sehr) kleine stücke schneiden
  • in einem topf alle zutaten vermengen
  • unter ständigem rühren zum kochen bringen und auf mittlerer hitze 3-4 minuten köcheln lassen
  • die heiße marmelade in abgekochte gläser füllen (ergibt etwa 4)
  • gläser gleich verschließen
  • 10 minuten auf den kopf stellen
  • wieder umdrehen und abkühlen lassen

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