Thursday, January 12, 2012

marzipan-shortbread-cookies



recipe adapted from mima 53

ingredients / zutaten:

125 g butter / 125 g butter
100 g marzipan / 100 g marzipan
200 g flour / 200 g mehl
90 g starch (corn or potatoe) / 90 g stärke (mais oder kartoffel)
chocolate glaze / schokoladenglasur
sprinkles / streusel
jam / marmelade

english:
  • preheat oven to 356 degrees
  • knead together buter, marzipan, flour and starch (it's easier if the marzipan ist warmed a bit)
  • roll the dough into balls (about 1 inch in diameter)
  • place them on parchment lined cookie sheets
  • press a small indent in the center of the cookie with the end of a wooden spoon (if you dip the end in flour or oil beforehand, the dough will not stick to it)
  • bake for about 12 min (depends on the size of the cookies)
  • let cool completely
  • either dip the cookie head first into the chocolate glaze or simply apply it round the indent
  • decorate with sprinkels
  • then fill the indent with jam


deutsch:
  • ofen auf 180 grad vorheizen
  • butter, marzipan, mehl und stärke zu einem teig verkneten (geht leichter wenn das marzipan etwas vorgewärmt ist)
  • aus dem teig kleine kugeln formen
  • auf ein mit backpapier ausgelegtes blech setzen
  • mit einem kochlöffelstiel eine kleine vertiefung eindrücken (wenn man den stiel vorher in mehl oder öl taucht, bleibt der teig nicht daran kleben)
  • ca. 12 min backen (je nach größe der kekse) 
  • auskühlen lassen
  • entweder kopfüber in schokoglasur tunken oder die kekse rund um die mulde damit bestreichen
  • mit streusel verzieren 
  • zuletzt die mulde mit marmelade füllen

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