Saturday, February 11, 2012

roulade with chocolate pudding cream




ingredients / zutaten:

3 eggs / 3 eier
100 g confectioner's sugar / 100 g staubzucker
100 g flour / 100 g mehl
a pinch of salt / eine prise salz

375 ml milk / 375 ml milch
45 g corn starch / 45 g maisstärke
100 g demerara sugar / 100 g vollrohrzucker
50 g chocolate chopped / 50 g gehackte schokolade
150 g butter / 150 g butter

english:
  • preherat oven to 392 degrees
  • line baking sheet with parchment paper
  • seperate the eggs
  • mix the egg yolks with 20 g of the confectioner's sugar
  • whip the egg whites until very stiff
  • add the confectioner's sugar slowly while beating
  • carefully mix in the egg yolks
  • then gradually fold in the sifted flour and the salt
  • spread the batter evenly in the prepared pan
  • bake for about 12 minutes until lightly golden (do not overbake!)
  • let cool for 2 or 3 minutes
  • sprinkle another parchment paper with some confectioner's sugar
  • flip over the cake and carefully remove the old parchment paper
  • roll the cake into a roll and let cool completely

  • for the cream bring the cold milk with the corn starch and the sugar to a short boil while stirring constantly
  • add the chocolate and let it melt
  • let cool
  • gradually add to the softened butter with an electric mixer

  • unroll the cake
  • spread with the cream leaving a 1/2-inch border
  • gently reroll the cake up into a compact roll (avoid squeezing too much and tearing the cake)
  • set aside in a cool place
  • decorate with sifted confectioner's sugar




deutsch:
  • rohr auf 200 grad vorheizen
  • backblech mit backpapier auslegen
  • eier trennen
  • die eigelb mit 20 g staubzucker schaumig rühren
  • eiweiss steif schlagen
  • den staubzucker während des schlagens untermischen
  • die eidotter locker untermischen
  • nach und nach das gesiebte mehl mit dem salz unterheben
  • die masse darauf glatt verstreichen
  • etwa 12 minuten hellgelb backen (nicht zu lange!)
  • 2-3 minuten auskühlen lassen
  • auf ein leicht gezuckertes frisches backpapier umdrehen
     und das alte backpapier vorsichtig abziehen
  • zu einer rolle formen und auskühlen lassen

  • für die fülle kalte milch mit maizena und zucker unter ständigem rühren kurz aufkochen
  • die gehackte schokolade in der masse schmelzen
  • auskühlen lassen
  • die masse mit dem mixer löffelweise in die schaumige butter einrühren

  •  den teig ausrollen
  • mit der creme bestreichen (nicht ganz bis zum rand)
  • vorsichtig den teig mit der creme wieder zu einer kompackten rolle formen (zu festes quetschen und drücken vermeiden)
  • kühl stellen
  • vor dem servieren mit staubzucker bestreuen

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